Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeleń po burgundzku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec jeleni 40 dag
wino czerwone wytrawne 600 ml
seler korzeniowy średniej wielkości 1/3
marchewka 2
pietruszka 1
szczypior 2 szczypty
cząber 1 szczypta
rozmaryn 1 szczypta
sól do smaku
cukier do smaku
smalec 2 łyżki
czosnek ząbki 2
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jeleń po burgundzku

Kroki postępowania

1
Udziec jelenie kroimy w kostkę. Seler kroimy w plastry, a marchewkę po połowie. Na dnie naczynia układamy warzywa. Posypujemy rozmarynem suszonym i dodajemy świeże zioła.
Krok 1 - Jeleń po burgundzku foto
2
Wkładamy pokrojone mięso oraz ząbki czosnku. Całość zalewamy winem i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Jeleń po burgundzku foto
3
Następnego dnia na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy samo mięso i rumienimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym.
Krok 3 - Jeleń po burgundzku foto
4
Gdy zacznie puszczać soki wsypujemy mąkę.
Krok 4 - Jeleń po burgundzku foto
5
Mieszamy po czym dodajemy wyłowione z marynaty warzywa. Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny (jeśli mięso będzie twarde czas ten wydłużamy, a ewentualne braki w winie uzupełniamy winem bądź wodą).
Krok 5 - Jeleń po burgundzku foto
6
Gdy mięso będzie miękkie wyławiamy wszelkie warzywa. Ewentualnie redukujemy sos i doprawiamy do smaku cukrem.
Krok 6 - Jeleń po burgundzku foto
7
Tak przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Krok 7 - Jeleń po burgundzku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 22.08.2013 16:53
uwielbiam dziczyznę, na pewno wykorzystam przepis ;)
lee-aa 21.08.2013 13:55
Rewelacja :)
Beatris 21.08.2013 11:33
I znowu kusisz dziczyzną. Mam ogromną ochotę na porcyjkę.
2milutka 21.08.2013 08:04
w takiej postaci jadłam jest pyszny
w mojej kuchni 20.08.2013 23:30
ale super danie, ostatnio kiełbasę podsuszaną z jelenia jadłam, smaczna i domowa od leśniczego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak