Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne mięsno warzywna

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sos mięsny 1 porcja
DODATKOWO:
żółtego sera 350 g
makaron lasagne
beszamel 1 porcja

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne mięsno warzywna

Kroki postępowania

1
Sos mięsny :
1 kg łopatki wieprzowej
2 duże cebule
2 duże marchewki
1 średni bakłażan
1 cukinia
300 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
kilka łyżek oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem
1 szk bulionu warzywnego
Sos beszamelowy :
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej typ 500
4,5 szk mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Sos mięsny :
Wszystkie warzywa umyć a te wymagające obrania obrać, pieczarki oczyścić.. W garnku lub na głębokiej i dużej patelni rozgrzać olej. Mięso po umyciu zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Pozostałe składniki także zmielić i dodać do mięsa i dalej smażyć. gdy wszystko lekko się podsmaży, wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut. Następnie dodać koncentrat i mieszać aż się połączy z sosem, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Sos beszamelowy :
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając lekko podsmażyć. Następnie mieszając dodawać porcjami mleko i cały czas mieszając dolewać je gdy porcja połączy się z mąką i masłem. Sos powinien być bez grudek. Gdy sos będzie gotowy doprawić go do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem.
Krok 1 - Lasagne mięsno warzywna foto
2
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na dno blachy rozłożyć płaty makaronu ( surowego ), na sos wyłożyć porcję sosu mięsnego. Na sos mięsny wyłożyć porcję beszamelu rozprowadzić go po powierzchni sosu mięsnego a potem posypać porcją sera.
Krok 2 - Lasagne mięsno warzywna foto
3
Znowu rozłożyć makaron, sos mięsny, beszamel i ser i znowu czynność powtórzyć.
Krok 3 - Lasagne mięsno warzywna foto
4
Przygotowaną lasagne zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Krok 4 - Lasagne mięsno warzywna foto
5
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika lub po delikatnym przestudzeniu.
Krok 5 - Lasagne mięsno warzywna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 24.09.2013 11:37
Ostatnie zdjęcie jest rewelacyjne! A lazanię uwielbiam :)
Katarzyna/kate1980 27.08.2013 21:32
super przepis
KasiaK90 22.08.2013 20:00
pyszności:):)
Katarina 22.08.2013 08:20
Lasagne pierwsza klasa
iwi 21.08.2013 21:39
super danie
owca441 21.08.2013 20:29
swietna ))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak