Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 100 g
mleko 2% 1 litr
masło 200 g
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 16 g
kasza manna 1 szklanka
czerwone porzeczki
woda 700 ml
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną.

Kroki postępowania

1
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24x28 wyścieliłam folią aluminiową i na jej spód wyłożyłam herbatniki.Do garnka wlałam mleko,do którego dodałam masło oraz cukry i całość podgrzewałam,aż do rozpuszczenia.Gdy wszystkie składniki w garnku się połączyły i mleko zaczęło wrzeć wsypałam do niego kaszę mannę i intensywnie mieszałam,by nie tworzyły się grudki.Gotowałam całość do momentu,gdy zawartość garnka zrobiła się solidnie gęsta.
Krok 1 - Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną. foto
2
W międzyczasie jak podgrzewałam mleko z masłem i cukrami przygotowałam galaretkę-do 700 ml wrzątku przesypałam oba opakowania galaretki,dokładnie wymieszałam i odstawiłam do stężenia.
Ugotowaną w garnku ciepłą masę z kaszy manny wyłożyłam na herbatniki.
Krok 2 - Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną. foto
3
Jak masa nieco przestygła na całej jej powierzchni,na wierzchu wysypałam,ułożyłam czerwone porzeczki,które zalałam tężejącą galaretką.Ciasto po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce.
Ciasto wygodnie się kroi.Jest lekkie,niczym pianka,słodkie w smaku,ale nie nazbyt przesłodzone,czerwone porzeczki są pysznym letnim akcentem,powodują także,że ciasto jest w smaku bardzo rześkie.Ciasto szybko się przygotowuje i szybko także stygnie, sztywnieje,zatem po upływie niedługiego czasu można się nim już zajadać.
Krok 3 - Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 12.03.2014 11:06
Lubię takie ciasta na zimno.
Andrzej8 12.08.2013 14:59
fajne ciasteczko
Katarzyna34 12.08.2013 14:50
apetycznie wygląda
Janina 12.08.2013 14:29
Pyszniutkie;)
Mniam 12.08.2013 13:00
Bardzo fajne ciasto.
Monika-twin 12.08.2013 12:32
ale bym sobi zjadla teraz do kawki
meg1984 12.08.2013 12:23
smaczny deser
Megg 12.08.2013 12:20
bardzo smaczne jest takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak