Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem z kurczaka
Pozostałe obrać i utrzeć jak na placki ziemniaczane, a następnie wylać na sitko wyłożone ściereczką i odcedzić nadmiar soku. Kiedy sok się ustoi, zlać płyn znad skrobi zgromadzonej na dnie. Połączyć ziemniaki gotowane, surowe oraz skrobię i zagnieść plastyczne ciasto.
W międzyczasie zmielić mięso z kurczaka oraz włoszczyznę np. z rosołu, doprawić pieprzem oraz posiekaną i zrumienioną cebulą.
Z masy ziemniaczanej formować niezbyt grube placuszki, faszerować mięsem i zlepiać w niezbyt duże kulki.
Wrzucać pyzy ostrożne na osolony wrzątek i gotować na niewielkim płomieniu, ok.10 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Przemieszać delikatnie w trakcie gotowania.
Zrumienić bułkę tartą na niewielkiej ilości oleju, wrzucić odcedzone pyzy, dokładnie obtoczyć w rumianej bułce tartej kręcąc patelnią.
Podawać z surówkami.