Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z jasnych winogron i cytrusów

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

winogrona 3 kg zielone
cukier 1 szkl.
cukier trzcinowy 1 szkl.
fruktoza 400 g
cytryny 2-3
pomarańcze 2-3
limonki 3
żel-fix 3:1 3 op.
cukier waniliowy 2-3 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z jasnych winogron i cytrusów

Winogrona obrać z gałązek, umyć, i osączyć. Pokroić dowolnie. Zasypać cukrem, cukrem waniliowym, trzcinowym i fruktozą - wymieszać i pozostawić na godzinę pod przykryciem.
W tym czasie wyszorować i sparzyć cytrusy, osuszyć, zetrzeć skórki (niekoniecznie ze wszystkich owoców) i wycisnąć sok - dodać do winogron razem z żel-fixem i dokładnie wymieszać.
Ogrzewać na niewielkim ogniu 10 minut od czasu zagotowania.
Można też zmiksować owoce, ale wówczas wystarczy dżem gotować 4-5 minut od zagotowania.
Gorącym dżemem napełnić niewielkie słoiczki i natychmiast zakręcić - postawić dnem do góry. Nie pasteryzować!

Idealnie nadają do tego dżemu drobne winogrona bezpestkowe tzw. "rodzynkowe". Ten dżem pochodzi z kuchni włoskiej, jednak w oryginale zawierał znacznie więcej cukru, niemal jak konfitury. Ja zredukowałam większość cukru i dodałam żel-fix, co powoduje, że dżem ma znacznie lżejszą konsystencję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.09.2013 20:32
Będzie, jak się przekopię przez morze zdjęć kulinarnych ;)
eagle 14.09.2013 13:44
A fotunia dżemiku będzie?? Bo całkiem fajnie się zapowiada i zaciekawił mnie.
fotoviderek 01.09.2013 09:46
Oryginalny, pyszny dżemik :)
Katarzyna/kate1980 31.08.2013 20:29
fajny pomysł
Habibi 31.08.2013 13:47
Zimą smakuje najlepiej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak