Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół królewski

4.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rosół to podstawowa zupa w kuchni polskiej. Chętnie serwowana w niedzielę. Uwielbiana przez dorosłych i małych. Podawana z makaronem lub lanymi kluskami.

Składniki:

udka z kurczaka 2-3 sztuki
skrzydełka kurczaka 3 sztuki
marchewka 2-3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 0,5 sztuki
por (białe części) 0,5 sztuki
cebula biała 1 sztuka
sól do smaku
makaron nitki
natka pietruszki 0,5 pęczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół królewski

- rosół na wywarze z kurczaka, 

- można podawać go z makaronem, zacierką lub kluskami, 

- baza pod inne zupy, np. pomidorową lub jarzynową,

 

Kroki postępowania

1

Mięso umyć i zalać zimną wodą (u mnie około 5 litrów).  Doprowadzić do wrzenia. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obsmażyć w całości nad palnikiem.

Krok 1 - Rosół królewski foto
2

Gdy wywar się zagotuje włożyć włoszczyznę, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach, obsmażoną cebulę i zmniejszyć ogień do minimum, aby rosół się nie gotował mocno, bo zmętnieje ma się tylko "pyrkać" na ogniu około 2 godziny. W tym czasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gdy rosół będzie już prawie gotowy pod koniec doprawić do smaku solą, wsypać pokrojoną natkę pietruszki i zestawić z ognia.

Krok 2 - Rosół królewski foto
3

Serwować z makaronem. Nie solić rosołu na początku, bo zmętnieje doprawiać zawsze na końcu!

Krok 3 - Rosół królewski foto

Dobry i aromatyczny rosół to taki, który powstaje na bazie wywaru mięsnego np. drobiowego i z dużej ilości warzyw. Ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcje, wtedy wychodzi klarowna i aromatyczna zupa. Jeśli zostanie Wam z obiadu, zamiast wylewać, zostawcie jako bazę np. do sosu. Szukasz pomysłu na domowy makaron, idealny do rosołu? Tu znajdziesz sprawdzony przepis >>.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.01.2014 11:10
ja bardzo lubię rosołek
Kuchenka 01.09.2013 18:50
u mnie zawsze w niedzielę taki gości
Czarnula87 01.09.2013 17:36
smakowity rosołek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak