Przepis i sposób przygotowania na: Rosół królewski
- rosół na wywarze z kurczaka,
- można podawać go z makaronem, zacierką lub kluskami,
- baza pod inne zupy, np. pomidorową lub jarzynową,
Kroki postępowania
Mięso umyć i zalać zimną wodą (u mnie około 5 litrów). Doprowadzić do wrzenia. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obsmażyć w całości nad palnikiem.
Gdy wywar się zagotuje włożyć włoszczyznę, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach, obsmażoną cebulę i zmniejszyć ogień do minimum, aby rosół się nie gotował mocno, bo zmętnieje ma się tylko "pyrkać" na ogniu około 2 godziny. W tym czasie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gdy rosół będzie już prawie gotowy pod koniec doprawić do smaku solą, wsypać pokrojoną natkę pietruszki i zestawić z ognia.
Serwować z makaronem. Nie solić rosołu na początku, bo zmętnieje doprawiać zawsze na końcu!