Przepis i sposób przygotowania na: Sos curry do kanapek - gęsty jak pasta
Przez chwilę zagotować, a następnie zmiksować na gęstą masę (sos nie musi być gładki - mogą pozostać drobne kawałki warzyw) - całość doprawić octem.
Wsypać żel-fix i mieszać intensywnie przez kilka chwil, aż rozpuści się w sosie - ogrzewać jeszcze 3 minuty, stale mieszając.
Gorącym sosem napełnić małe wyparzone słoiczki (aż po sam brzeg) - od razu zakręcać wygotowanymi pokrywkami i odstawiać dnem do góry.
Pozostawić tak do ostygnięcia - już nie pasteryzować!
Sos po ostygnięciu bardzo gęstnieje, nie jest półpłynny jak ketchup.
Po schłodzeniu w lodówce przybiera jeszcze bardziej zwartą konsystencję, więc nadaje się do smarowania nożem.
Podaną ilość wody można zmniejszyć o 1 szkl. jeśli użyty koncentrat nie jest bardzo gęsty - albo pozostawić całą, ale sos może być nieco mniej zwarty.