Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z brokułami i fasolką szparagową
4 skrzydełka
2 nieduże marchewki pokrojone w krążki
pół małego selera pokrojonego w paseczki
parę różyczek brokuła
parę różyczek kalafiora
1 mała pietruszka pokrojona w paseczki
6 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
garść fasolki szparagowej pokrojonych
kawałek pora pokrojonego w pół-krążki
pół pęczka koperku posiekanego
łyżka masła
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
około 100 ml śmietany
około 2,5 litrów wody
Sposób wykonania:
Mięso zalać 2,5 litra wody, zagotować i zszumować. dodać
ziele angielskie,liść laurowy i fasolkę szparagową. Na maśle
powoli dusić seler, por,marchew i po 10 minutach
ziemniaki.dodajemy do wywaru i dokładamy resztę warzyw.
Przyprawiamy do smaku.Gotujemy około 20 minut aż
warzywa będą miękkie. W miseczce do śmietany dodajemy
szczyptę soli i hartujemy śmietanę ciepłą zupą, dopiero
dolewamy ją do zupy(nie zważy się).