Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-gryczany

5.0
(40)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
mleko 0,5 szkl
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 10 g
olej 4 łyżki
sól 2 łyżeczki
mąka pszenna 2,5 szkl typ 650
mąka gryczana 1,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-gryczany

Do miski wsypać obie mąki i sól zamieszać. Wlać olej i wodę. Do letniego mleka wrzucić drożdże i cukier, zamieszać aż do rozpuszczenia. Wlać do miski. Zamieszać i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Następnie zagnieść ponownie i włożyć do formy. Odstawić na kolejne wyrastanie, ciasto powinno podwoić objętość.

Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 35-40 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 07.09.2013 23:20
jeszcze takiego nie jadłam:-) , ale musi być smaczny:-)
migotka28 07.09.2013 21:00
z mąką gryszaną jeszcze nie próbowałam a chyba warto bo wygląda smakowicie
Janina 07.09.2013 13:29
Z gryczaną mąką nie robiłam, musi być smaczny;)
Dorota37 07.09.2013 11:23
smaczny chlebek
gosia56 07.09.2013 08:00
poproszę kromeczkę na śniadanie
Alex_M 06.09.2013 17:04
mąkę niestety mam kupną, więc ten aromat jest leciutki. chciałabym zmielić kaszę ale nie mam na razie czym ;)
Habibi 06.09.2013 15:30
Uwielbiam chleb z dodatkiem mąki gryczanej - nadaje mu charakterystycznego smaku i aromatu :) Wolę mąkę z prażonej gryki, niż z tzw "zielonej", ale z braku takowej w powszechnym handlu, zaczęłam sama sobie mielić kaszę gryczaną ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak