Przepis i sposób przygotowania na: Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi
Kroki postępowania
Schab z dzika myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką smalcu. Przekładamy schab i rumienimy z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię. Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię dajemy smalec. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiamy solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
W tym czasie borowiki oraz skórkę razowego chleba trzemy na tarce na proszek.
Podduszoną cebulę dodajemy do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo. Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypujemy proszkiem borowikowym i skórką chleba.
Zalewamy wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekamy około 60 minut.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze wraz z koperkiem. Smacznego!