Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z gruszkami
2.Gruszki umyć,osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć orzechy aromatyzowane przyprawami i miodem; napełnione orzechami gruszki narazie odstawić;
3.Roztopić na parze czekoladę,lekko przystudzić,ale tak by zachowała płynną konsystencję;
4.Zółtka oddzielić od białek;
5.Utrzeć cukier z masłem na puszysty krem, stopniowo dodawać żółtka, cały czas kontynuując ucieranie;
6.Do utartych z masłem i cukrem zółtek dodać roztopioną czekoladę,a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i śmietanę (1łyżka mąki/1łyżka smietany/ 1 łyżka mleka/1 łyzka mąki i tak na przemian)cały czas kontynuując ucieranie;
7.Ubić białka na sztywną pianę, połaczyć delikatnie z ciastem czekoladowym;
8.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia;
9.Przelać ciasto do formy i włożyć do niego gruszki,przyciskając do dna;
10.Piec do suchego patyczka w 180 stopniach ( 50-60 minut);
11.Po ostudzeniu posypać ukrem pudrem;