Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
jajko 3 szt
masło łyżeczka
sól szczypta
mięso mielone wieprzowe 300 g
sól do smaku
pomidory krojone z puszki 1 puszka
żółty ser starty do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Na stolnice przesiewamy mąkę, usypujemy z niej kopiec, a w jego środku robimy dołek, wbijamy jajka, dodajemy sól oraz masło, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy jednolitą masę formujemy z niej kulkę, owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut
Krok 1 - Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym foto
2
W tym czasie mięso mielone podsmażamy na patelni doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory blenderujemy przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią i zagotowujemy.
Krok 2 - Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym foto
3
Następnie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy placki o grubości 2 -3 minimetry,
Krok 3 - Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym foto
4
wycinamy paski ciasta (prostokąty), które zwilżamy wodą,
Krok 4 - Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym foto
5
następnie nakładamy mięsny farsz (kuleczki) rzędami zachowując odstępy
Krok 5 - Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym foto
6
przykładamy kolejnym paskiem ciasta.
Krok 6 - Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym foto
7
Opuszkami palców dociskamy ciasto pomiędzy rzędami farszu,
Krok 7 - Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym foto
8
przy pomocy radełka do ciasta wycinamy agnolotti, gotujemy przez około 7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy,
Krok 8 - Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym foto
9
przekładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem
Krok 9 - Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 05.09.2013 18:32
Jakie to dobre :-)
fotoviderek 04.09.2013 07:48
Moje smaki, pycha :)
Łucja 03.09.2013 23:34
zjadłabym z przyjemnością :)
Sylwiagr 03.09.2013 18:22
fantastycznie wygląda!
Kamil 02.09.2013 21:13
trudno się oprzeć :)
caralajna 02.09.2013 17:40
bardzo apetyczne
mysza75 02.09.2013 15:39
Jakie fajne pierożki, pysznie wyglądają z sosem
junox 02.09.2013 11:27
pyszny obiadek
ssylwiaa 02.09.2013 10:56
apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak