Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane z ptasim mleczkiem.
Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywno dosypujemy 1 szklankę cukru.
Dodajemy 8 żółtek, następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.
Ciasto przelewamy do formy 25 x32 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.
Krem:
Mleko gotujemy z cukrem. 5 żółtek miksujemy z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej,kakao i 3 łyżkami mąki pszennej.
Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń .
Zimny ucieramy z masłem lub margaryną .
Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Na jeden wsadzony do blaszki wykładamy 4 łyżki dżemu o dowolnym smaku.Na dżem wykładamy połowę kremu a na nim układamy ptasie mleczko zostawiając niewielkie odstępy między nimi.
Zalewamy je galaretkami. Gdy stężeją wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta.