Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki dyniowo-bananowe na słodko

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 2 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
cukier trzcinowy 5 łyżek
budyń waniliowy 1 op.
sól duża szcztpta
jajko 3 duże
mąka tortowa 10-12 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej do smażenia
banan 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki dyniowo-bananowe na słodko

Oczyszczoną dynię utrzeć na tarce o największych oczkach, posolić i wymieszać. Odstawić na chwilkę.
Banany obrać i pokroić w drobną kosteczkę - ja do tego wykorzystuję drucianą kratkę do krojenia sałatki warzywnej, tak jest sprawniej.

W misce połączyć startą dynię, pokrojonego banana, roztrzepane jajka, cukier trzcinowy i waniliowy oraz mąkę wymieszaną z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.
Łyżką wymieszać składniki na jednolitą masę i od razu smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Serwować z ulubionymi dodatkami: jogurtem, śmietaną, twarożkiem lub musem owocowym, dżemem, konfiturą, miodem lub z sałatką owocową albo lodami.

Placuszki pachną domowymi goframi i mają prześliczny kolor, jeśli dynia była ładnie wybarwiona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.09.2013 12:37
Są naprawdę delikatne i puszyste :)
pierniczkowo 19.09.2013 12:18
wyglądają na bardzo leciutkie :)
Katarzyna/kate1980 17.09.2013 21:11
fajne połączenie z tymi bananami
everay 17.09.2013 21:05
mniam mniam mniam
sylwia_mc 17.09.2013 18:24
Genialny przepis
Stenka 17.09.2013 18:08
skuszę się na wypróbowanie przepisu
Habibi 17.09.2013 17:59
Są idealne dla tych osób, które nie mogą się zdecydować na zjedzenie dyni, pomimo jej ponownie rosnącej popularności :) W tych placuszkach czuć głównie smak bananów i delikatny aromat wanilii :)
patryska76 17.09.2013 17:58
Wyglądają przepysznie ;)
Habibi 17.09.2013 17:56
Polecam te placuszki szczerze :) Kiedyś (jaskieś 4 lata temu) zrobiły furorę na innym portalu ;) Są delikatne, puszyste, wilgotne :)
marcia7 17.09.2013 17:56
bardzo ciekawe jedzonko
noninka77 17.09.2013 17:51
Z bananami jeszcze nie robiłam....mnaim
agnieszka214 17.09.2013 17:23
swietnie wygladaja
Pyszota 17.09.2013 17:15
Ciekawy przepis :)
reniatka 17.09.2013 17:06
świetne placuszki mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak