Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki z czosnkiem i octem jabłkowym

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 5 kg
czosnek 3-5 główek
ocet winny 1-2 szkl. jabłkowy
cukier do smaku
sól do smaku
olej 2/3 szkl. słonecznikowy
Pieprz czarny mielony Prymat do smalu

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki z czosnkiem i octem jabłkowym

Buraki wybrać możliwie jednakowej wielkości, umyć i włożyć do rękawa foliowego - zamknąć klamerką i upiec do miękkości w gorącym piekarniku.
Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na noc), następnie obrać i utrzeć razem z obranymi ząbkami czosnku, na dowolnych oczkach tarki warzywnej - ja utarłam malakserem.

Do buraczków wlać ocet jabłkowy (w zależności od mocy 1-2 szkl.), dodać cukru, pieprzu i soli do smaku, a następnie jak najdokładniej wymieszać. Pozostawić na godzinę lub dwie, ponownie wymieszać i ew.jeszcze doprawić solą lub cukrem. Na końcu wlać olej i wymieszać.

Gotowymi buraczkami napełniać średnie słoiki (350-650ml), zawartość dość dobrze ugniatać, aby wypchnąć powietrze - słoiki zakręcić i zapasteryzować przez 15-20 minut.

Tak przygotowane buraczki nadają się zarówno za sałatkę obiadową, jak i doskonałe są do przygotowania barszczu czy jako dodatek do botwinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 20.09.2013 10:16
u mnie ostatnio to mam codziennie takie buraczki, a dzisiaj jeszcze zupę buraczkową :)
gosia56 20.09.2013 09:32
super przepis
Katarzyna/kate1980 19.09.2013 18:34
super przepis
pati100015 19.09.2013 15:52
na pewno skorzystam z przepisu
Monika-twin 19.09.2013 14:43
hm..lubie buraczki
noninka77 19.09.2013 13:53
wspaniałe....muszę zrobić:)
Megg 19.09.2013 13:45
super buraczki, muszę takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak