Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony bakłażan z kurczakiem

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bakłażan nadziewany kurczakiem i warzywami, to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Jest bardzo sycący i pożywny. 

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
filet z kurczaka 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
ryż 50 gramów
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
oliwa 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
mozzarella 50-80 gramów
sos sojowy 1 łyżeczka
płatki chili 1 szczypta
Bazylia suszona Prymat 0.5 łyżeczki
oregano 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bakłażan z kurczakiem

Kroki postępowania

1

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i ziołami oraz dodać wyciśnięty czosnek, sos sojowy i ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić.

Następnie cebulę i por pokroić na małe kawałki i smażyć na rozgrzanej oliwie. Marchewkę zetrzeć na mały oczkach, dodać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu.

Krok 1 - Pieczony bakłażan z kurczakiem foto
2

Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką, można oprószyć solą na kilka min. i wypłukać. Nie wyrzucać środka bakłażana, tylko pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię do warzyw.
Ryż ugotować.

Następnie dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć ok. 7 min i na koniec dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, doprawić płatkami chili. Połączyć z ryżem i wymieszać.

Krok 2 - Pieczony bakłażan z kurczakiem foto
3
Środek bakłażana wypełnić farszem.
Krok 3 - Pieczony bakłażan z kurczakiem foto
4

Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Około 10 minut przed koniec pieczenia dodać na wierzch startą mozzarellę.

Krok 4 - Pieczony bakłażan z kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sajo 03.08.2022 18:57
A co zrobić jeśli bakłażan wyszedł twardy?
Doradca Smaku 04.08.2022 12:25
Może warto zostawić go w piekarniku jeszcze przez chwilę?
Mniam 22.09.2013 11:42
Przepyszny bakłażan.
Izabela77 21.09.2013 19:50
pyszny jest taki bakłażan
magdziorka6 21.09.2013 16:12
smacznie wygląda
kasienka23 21.09.2013 15:03
skusiłabym się na takiego :)
Ania321 21.09.2013 13:23
pyszne danie, moje smaki :)
Barbara777 21.09.2013 12:51
bardzo dobre, mniam:)
Kamil 21.09.2013 12:37
Pięknie wygląda :)
usmiech 21.09.2013 12:14
ciekawy przepis
Janina 21.09.2013 12:06
Pyszności, mniam;)
idealme 21.09.2013 11:38
koniecznie muszę takiego zrobić :)
ssylwiaa 21.09.2013 11:31
fantastyczne!
noninka77 21.09.2013 11:30
wygląda przepysznie!
dodi 21.09.2013 11:11
smakowitości!!!
iwi 21.09.2013 10:01
Mega pyszne
sylwia_mc 21.09.2013 09:59
Ależ to musi być smaczne !! czy mogę się poczęstować?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak