Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto korzenne z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 4 sztuki
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie 5 dag
stopione masło 4 łyżki
kakao 3 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
pieprz 1 szczypta
goździki mielone 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto korzenne z jabłkami

Jabłka pokroić w kostkę , dodać
cukier i wszystkie przyprawy
(można je zastąpić przyprawą do pierników).
Całość pozostawić na 1 godzinę.
Do jabłek dodać mąkę ,
proszek do pieczenia ,sodę ,kako,
a następnie wymeszać.
Dodać masło ,olej , żółtka bakalie.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać
do ciasta. Ciasto wlać do formy ,
wyłożonej papierem pergaminowym ,
piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak