Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cieciorkowa na boczku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 350 g
rosół drobiowy 3 szklanki
boczek wędzony 20 dag
biała część pora
cebula 3 szt
masło 2 łyżki
mąka pszenna
marchewki 2
liście selera
sól i pieprz do smaku
pół szklanki mleka
ziemniaki młode
groch pół łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Cieciorkowa na boczku

Namoczone przez noc ziarna grochu i cieciorki odcedzić i włożyć do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i marchewką startą na tarce o grubych oczkach. Zalać rosołem, wrzucić ziele angielskie, boczek (można w całości, można pokroić i przesmażyć) i zagotować. Posiekane drobno cebule, por i czosnek przesmażyć na maśle, dodać do zupy, a na tej samej patelni przygotować z mąki ciemną zasmażkę. Kiedy cieciorka zmięknie, dolac do zupy mleko, dodać też ciemną zasmażkę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami, dorzucić usiekane listki selera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 12.09.2013 12:26
smaczna zupka
Papryczka 12.09.2013 11:27
smaczna zupa
2milutka 12.09.2013 11:09
zdrowie na talerzu:)
SylwiaMagdaSabin 12.09.2013 10:05
wspaniała cieciorka
probofka 12.09.2013 10:01
w taki ponury dzień taka zupka może poprawić nastrój
Anna169Hosz 12.09.2013 09:57
Cieciorka a la grochówka - pomysłowe.
dodi 12.09.2013 09:54
smakowicie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak