Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciastka z solonymi chipsami ziemniaczanymi
Pomysł zaczerpnęłam z programu "Wszyscy jesteśmy łasuchami 2" (Kid in the Candy Store), zaś ilością użytych chipsów do ciastek zasugerowałam się tą w przepisie: Choc Chip & Peanut Butter Cookies w/ Potato Crisps z irlandzkiego bloga "The Daily Spud".
Wykonanie:
Chipsy solone ziemniaczane rozdrobnić w rozdrabniaczu lub umieścić w worku foliowym i przejechać po nim wałkiem.
Mąkę uniwersalną, pszenną razową, cukier puder i zmielony len połączyć z miękkim masłem, najlepiej w robocie kuchennym. Następnie dodać jajko i chwilę miksować do połączenia składników. Teraz dodać rozdrobnione chipsy i wymieszać. Schłodzić ciasto. Z ciasta uformować ciasteczka i umieścić je na papierze do pieczenia na blasze.
Piec 5-7 minut w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Wtedy zdjąć je z blachy.
Gotowe, smacznego. Te ciastka naprawdę są bardzo smaczne :)