Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z dynią
Z ciasta formujemy wałek. Nożem odcinamy niewielkie kawałki, formujemy w dłoni placuszki, w środek wkładamy kostkę dyni. Zlepiamy brzegi jak na pierogi i dłońmi formujemy kulki.
Knedle wkładamy partiami do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez 3 - 4 minuty. Odcedzamy.
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można dodatkowo posypać cynamonem.
Przygotowanie dyni:
Dynię obieramy, usuwamy miąższ i obieramy ze skórki. Gotową kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle (1 łyżka), by delikatnie zmiękła. Dokładamy cukier waniliowy. Mieszamy, odstawiamy z ognia i studzimy.
Przepisów na knedle jest co najmniej tyle, ile na pierogi ;). Ja robię według przepisu mojej Mamy. W zależności od sezonu knedle sporządzam z różnym nadzieniem. Dziś polecam dyniowe wypełnienie.