Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z dynią

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
DODATKOWO:
dynia 0,6 kg
cukier waniliowy 1 sztuka
masło 0,5 kostki
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z dynią

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mielimy (lub dobrze tłuczemy). Po ostygnięciu dokładamy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałek. Nożem odcinamy niewielkie kawałki, formujemy w dłoni placuszki, w środek wkładamy kostkę dyni. Zlepiamy brzegi jak na pierogi i dłońmi formujemy kulki.
Knedle wkładamy partiami do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez 3 - 4 minuty. Odcedzamy.
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można dodatkowo posypać cynamonem.

Przygotowanie dyni:
Dynię obieramy, usuwamy miąższ i obieramy ze skórki. Gotową kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle (1 łyżka), by delikatnie zmiękła. Dokładamy cukier waniliowy. Mieszamy, odstawiamy z ognia i studzimy.

Przepisów na knedle jest co najmniej tyle, ile na pierogi ;). Ja robię według przepisu mojej Mamy. W zależności od sezonu knedle sporządzam z różnym nadzieniem. Dziś polecam dyniowe wypełnienie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.01.2014 22:37
Ciekawie, pomysłowo.
Ewelina38 14.11.2013 08:42
knedle uwielbiam ale z dynią jeszcze nie jadłam
pierniczkowo 05.10.2013 11:35
jaki piękny kolorek :)
Aannkaa82 04.10.2013 21:45
Świetny pomysł :) NA pewno pyszne są takie knedelki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak