Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki mojej babci - do słoika

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraczki 6 kg
ocet 10 % 1,75 szklanki
cukier 1,5 szklanki
ziele angielskie 15 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 15 sztuk
woda 6 szklanek
czosnek 6 sztuk
cebula 6 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 15 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki mojej babci - do słoika

Buraczki umyć, razem ze skórą ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odstawić, aby wystygły, a następnie obrać ze skóry (można ściągnąć bez używania nożyka) i potrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować zalewę z: wody, cukru, octu, pieprzu, ziela angielskiego i liści. Zagotować. Do potartych buraczków dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięte ząbki czosnku. Wymieszać, zalać ciepłą zalewą i odstawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia przełożyć do słoików i zagotować. Można też bezpośrednio użyć do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ona 20.10.2023 14:20
Zrobiłam według tego przepisu, tylko dałam 2 szklanki wody, wyszły pyszne.
Kuchenka 28.09.2013 20:32
takie robiłam, są smaczne,
pati100015 28.09.2013 13:38
chętnie skorzystam
dodi 28.09.2013 12:02
pyszne buraczki
sara1 28.09.2013 08:42
fajny przepis,zrobię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak