Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

5.0
(62)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebul 1 sztuka
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
majeranel
fasola 3/4 łuskany
grzyby suszone 8 dag
kapusta kiszona 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby moczymy w wodzie. Pozostawiamy na noc.
Fasolę także namaczamy i pozostawiamy na noc.
Krok 1 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
2
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej można ją kilkakrotnie przepłukać. Ja płukałam 2 razy.
Gotową kapust odcedzamy i delikatnie siekamy.
Krok 2 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
3
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej rozdrobnioną kapustę i razem smażymy.
Krok 3 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
4
Między czasie powinniśmy ugotować fasolę, a także grzyby w wodzie w której się moczyły. Ugotowaną fasolę odcedzamy.
Krok 4 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
5
Gdy grzyby są gotowe wraz z wywarem podlewamy nimi kapustę i razem dusimy do wyparowania wody. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej wsypujemy fasolę i razem mieszamy. Gotowe.
Krok 5 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
6
Uwielbiam zapach unoszący się po kuchni przed wieczerzą wigilijną:). Na ten dzień czekamy cały rok, warto by na stole nie brakło tradycyjnych potraw. Oto jedna z nich! Odkąd pamiętam towarzyszy ona co rok mojej rodzinie w ten magiczny wieczór!
Krok 6 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.04.2014 08:18
bardzo dobra kapustka
gusia1000 20.01.2014 22:35
Zawsze jest dobra.
goofy9 30.09.2013 15:28
u mnie robię się identyczną, jednak z siwego grochu a receptura taka sama
joanna30 29.09.2013 13:45
U nas robi się bardzo podobnie i smakuje najlepiej tylko w ten jeden dzień ;)
IwonaDD 29.09.2013 10:57
pyszne tradycyjne danie
Mniam 29.09.2013 00:16
Bardzo smaczne, tradycyjne danie.
Kolorowa 28.09.2013 22:42
W sumie nie lubię takiej kapusty ale z chęcią bym spróbowała tej wersji.
Olga_SK 28.09.2013 22:19
Nigdy takiej nie jadłam :D U nas nie ma takiej tradycji. Ale chyba wypróbuję w tym roku, a co!
pycia9 28.09.2013 21:12
super zdjęcia
sylwia_mc 28.09.2013 21:11
już nie mogę się jej doczekać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak