Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z szynki z kaszą jaglaną
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Również smaży, soląc i pieprząc je na patelni. Gotowe przekładamy do mięsa.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy, również z odrobiną soli. Usmażoną przekładamy do garnka z mięsem i pieczarkami.
Obie papryki, imbir, majeranek i kminek podsmażamy na patelni z odrobiną oleju lub masła. Przekładamy do garnka z resztą składników.
Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, listek, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą, tak aby się przykryły składniki.
Gotujemy do miękkości. W tym czasie jak gulasz się będzie gotował należy uprażyć kaszę jaglaną. ilość zależy od ilości osób.
Gotowy gulasz zagęszczamy odrobiną mąki. Podajemy razem z kaszą i surówką. Polecam ogórek małosolny lub paprykę marynowaną.