Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa z toffi z makiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
mąka 2 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cytryna 1
starka skórka z cytryny 1 szt
margaryna 1 kostka
toffi z makiem 150 g
jajko 4 duże
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa z toffi z makiem

Oddziel jajka i żółtka. Margarynę z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodaj wyciśnięty sok oraz starą skórkę z cytryny. Utrzyj do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je delikatnie do masy tak, aby nie zważyła. Mieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników. Mieszaj ostrożnie, ale tak, aby masa uzyskała jednolitą konsystencję. Drobno posiekaj cukierki. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy (keksówki). Na wierzch posyp cukierkami. Ciasto wstawić do nagrzanego w 180°C. Piecz przez ok. 50 min. Po wyciągnięciu posyp babkę cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.10.2013 14:21
podoba mi się ten przepis
Ewa 22.09.2013 18:07
Z chęcią bym spróbowała :)
Marta11 22.09.2013 18:03
bardzo fajna babka
Aleksandra/Olcia 22.09.2013 17:43
ale smakowita
Megg 22.09.2013 17:23
zapowiada się bardzo smakowicie
Bernadeta1 22.09.2013 17:12
na pewno smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak