Przepis i sposób przygotowania na: Borówianki - bułeczki
Kroki postępowania
Następnie dodaję po 2-3 łyżki miękkiego masła dokładnie miksując. Miskę z ciastem przykrywam i odstawiam na ok 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzam pięścią, przykrywam i odstawiam na całą noc do lodówki. ( czasami daję tylko na kilka godzin do lodówki).
Rano należy posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto o grubości ok 1 cm, wycinając kwadraty. Delikatnie rozciągam kwadraty i nakładam borówki amerykańskie posypując je cukrem pudrem. Następnie łączę wszystkie brzegi i sklejam, tak aby nam nadzienie nie uciekło. Sklejoną częścią odwracam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładam jeszcze na 1 godzinę.Przed pieczeniem bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem.
Smacznego:)