Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na kruchym cieście

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1 kostka
cukier 1 szkl
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1,5 kg
kisiel cytrynowy 1 szt
białko 4 szt
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym cieście

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz 1/2 szkl. cukru, na koniec do ubitych białek dodaję cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.

Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ja blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.

Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec na złoty kolor, u mnie piekarnik był nastawiony na 180 st. C na ok. 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.10.2015 19:21
fantastyczne :)
aniagdz 25.09.2013 14:05
wygląda bardzo ale to bardzo apetycznie;)!
halina17 25.09.2013 10:44
Ciekawy przepis z ubite białka mieszane z jabłkami tartymi.
V_kuchareczka 25.09.2013 10:02
przepyszna szarloteczka
monisia1977 25.09.2013 06:23
super ciacho
gosia561 25.09.2013 03:24
super to ciasto
Monika-twin 25.09.2013 00:27
musi byc smaczne,do kawki
marinia 24.09.2013 23:04
Tak samo smakuje. Polecam :D
Jadwiga/Jaga85 24.09.2013 22:52
Wygląda cudnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak