Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka ze śliwek

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 2 kilogramy
cukier 0,5 kilograma
spirytus 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka ze śliwek

Śliwki wypestkować i wrzucić do gąsiora. Można wrzucić też kilka pestek wtedy smak będzie lepszy

Śliwki zalać spirytusem i zostawić na miesiąc. Po miesiącu spirytus zlać do butelki, a śliwki zasypać cukrem w gąsiorze i czekać aż cukier wyciągnie ze śliwek resztę alkoholu (ja czekałam tydzień).

Po tym czasie odcedzić śliwki i wlać do gąsiora wcześniej zlany spirytus. Odstawić do chłodnego i ciemnego miejsca na około 6 miesięcy wtedy najlepiej smakuje. Odcedzone śliwki najlepiej smakują z czekoladą.

W Polsce produkowana bez zezwolenia głównie na południu w okolicy Łącka (śliwowica łącka) właśnie z tamtych stron pochodzi ten przepis.

Ja dziś próbowałam śliwowicy z tamtego roku. Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 17.01.2014 14:57
Mmmm lubię ;)
Klausia 12.11.2013 13:05
oo mam śliwki to może tak je wykorzystam :)
ankaryba 14.10.2013 08:22
super!!!!!
Christopher 07.10.2013 16:07
Sezon śliwkowy jeszcze trwa więc do dzieła.Zimą się przyda.
Lis 06.10.2013 22:04
Mniam te procenty:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak