Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis (czyt.klafuti) - francuski suflet z wiśniami.
Clafoutis, to czereśnie czarne (wiśnie) w cieście. Ciasto jest podobne do sufletu, ale trochę oscyluje w kierunku omletu biszkoptowego. "Klafutek" jest łatwy do przygotowania, udaje się zawsze i jest doskonały na ciepło i zimno. Możemy piec w małych jednorazowych kokilkach, jak i większych żaroodpornych naczyniach. Stawiamy na stół deser lekko przestudzony i nakładamy łyżką wg własnej woli.
Taki suflet możemy przygotować z innymi owocami, brzoskwiniami, malinami truskawkami, jabłkami i wtedy mówimy o flaugnarde, czyli owocowej dowolności.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i włożyć wiśnie.
Utrzeć 2 jajka i 1żółtko z cukrem na puszystą masę.
Wsypać mąkę, zmiksować.
Stopniowo dodawać mleko ciągle miksując.
Przykryć i odstawić na parę minut, a w tym czasie ubić pianę z 1 białka.
Pianę delikatnie wmieszać do ciasta i przykryć wiśnie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, 200stop.C. Piec na środkowym poziomie około 40min.Wierzch musi być dobrze zarumieniony. Posypać cukrem pudrem.
Klafutek możemy podać na ciepło lub na zimno, zawsze jest smaczny i właściwie nie opada.
.
P.s.
Wstępne czynności, czyli przygotowanie ciasta bez piany, możemy wykonać wcześniej, w trakcie przyjęcia, gdy goście kończą podstawowe dania, ubijamy białka, dodajemy do ciasta i pieczemy. Goście kończą obiad, a my wnosimy gorący suflet.