Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w białym sosie słodko-kwaśnym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki kurczaka 8 szt
śmietana słodka 200 ml
rosół 500 ml
rodzynki garść
sok z cytryny
mąka pszenna 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
sól
cukier
marchew 2 szt
pietruszka w korzeniu 1 szt
seler kawałek
por kawałek
cebula biała 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w białym sosie słodko-kwaśnym

Zacznijmy od przygotowania rosołu, w którym ugotujemy nasze pałki z kurczaka.
Obierzmy 2 marchewki, 1 pietruszkę w korzeniu, kawałek selera, dodajmy kawałek pora oraz połowę większej cebuli.
Oczywiście doprawiamy solą do smaku.
Zalejemy wodą i gotujmy do miękkości mięsa i warzyw.

Teraz przygotujemy słodko-kwaśny sos.
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka oraz mąkę i mieszamy tak długo, żeby nie powstały grudki z mąki.
Najlepiej do tego celu użyć trzepaczki.
Teraz wlewamy nasz ostudzony rosół i stawiamy garnuszek na gazie.
Podgrzewamy sos cały czas mieszając.
Jak zacznie gęstnieć dodajemy rodzynki oraz sok z cytryny.
I tutaj zaczyna się zabawa, ponieważ aby osiągnąć słodko-kwaśny smak musimy dodać tyle cukru ile uważamy.
Nie bójmy się więc smakować potraw!!
W razie potrzeby dosolić do smaku.

Podajemy oczywiście z ryżem!
Bo jakże by inaczej :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 14.11.2013 14:15
weselne danie dawniej:)
Pyszota 07.10.2013 21:39
pyszny kurczak
Krzysztof15 07.10.2013 20:20
super kurczaczek
kokoszka
kokoszka 07.10.2013 20:19
ciekawie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak