Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z majerankiem i tymiankiem bez dodatku mąki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
jajko 1 szt
sól
pieprz
majeranek 1 łyżeczka
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z majerankiem i tymiankiem bez dodatku mąki

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przełożyć na sito, aby ściekła z nich cała woda, następnie przełożyć do miski.
Cebulę obrać i zetrzeć również na tarce, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy zioła: majeranek i tymianek.
Na koniec wbijamy jajo i mieszamy na gładką masę.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub tak jak u mnie - z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 19.10.2013 19:51
pyszne placki
gibli 07.10.2013 22:45
fajniutkie:)
margaret 07.10.2013 22:10
ciekawy pomysł:)
idealme 07.10.2013 21:14
pysznosci :)
Gracer 07.10.2013 20:34
super placuszki
iwi 07.10.2013 20:32
Pyszne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak