Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 szkl. puree
twaróg 250 g
kasza gryczana 1 szkl. ugotowana
jajko 2 duże
Bułka tarta klasyczna Prymat
cebula 1 duża
Sól czosnkowa jodowana Prymat
przyprawa do potraw Kucharek
włoszczyzna suszona drobna
olej
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu

Kroki postępowania

1
Ziemniaki przecisnąć przez praskę albo dokładnie rozgnieść tłuczkiem zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu. Pozostawić do ostygnięcia, dodać twaróg, sól czosnkową i sporo pieprzu.
Krok 1 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
2
Cebulę posiekać niezbyt drobno i zrumienić na niewielkiej ilości oleju, na koniec dodać łyżeczkę suszonej włoszczyzny, całość podlać odrobiną wody, udusić i zupełnie odparować.
Krok 2 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
3
W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną, odcedzić, przestudzić i połączyć pozostałymi składnikami kotlecików - z przyprawami, jajkami i niewielką ilością bułki tartej.
Krok 3 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
4
Wyrobioną masę wstawić na 2-3 godz. do lodówki.
Krok 4 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
5
Ze schłodzonej masy formować kotleciki i panierować je w bułce tartej.
Krok 5 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
6
Usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju, delikatnie odwracając na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Kotleciki są dość delikatne.
Krok 6 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
7
Podawać na gorąco z dodatkiem gęstej śmietany, jogurtu greckiego, sosu pomidorowego lub grzybowego.
Krok 7 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 09.10.2013 16:41
Bardzo podobają mi się te kotleciki. Twoje wydają się być chrupiące.
Gracer 08.10.2013 14:27
takich nie jadłem
Konczi 08.10.2013 14:14
ciekawy przepisik
Renata9 08.10.2013 12:54
pyszne jedzonko
Habibi 08.10.2013 12:28
Bardzo je lubię w takiej postaci, albo farsz zapieczony w folii aluminiowej czy keksówce, jak pieczeń rzymska. To bardzo stary przepis pochodzący z kresów wschodnich - moja Babcia pochodziła z Tarnopola i właśnie od niej mam pomysł na tak smaczne danko :)
Izabela9 08.10.2013 12:12
Fajny pomysł na kotleciki.
pycia9 08.10.2013 12:01
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak