Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z waniliowym serkiem i sosem z czerwonego wina

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
jajko 3 szt
sól
oliwa 3 łyżki
wino czerwone 200 ml
miód
cynamon Prymat
kardamon
skórka z cytryny
ser biały 300 g
cukier
cukier waniliowy
jajko
maliny świeże 100 g
Goździki całe Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z waniliowym serkiem i sosem z czerwonego wina

Pyszne pierogi ze słodkim waniliowym twarogiem, na fenomenalnym sosie z czerwonego wina z malinami. To są "moje smaki". Tradycja i odrobina nowoczesności,to jest to co lubię.
300 g mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
odrobina soli

Składniki wszystkie razem zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok 30 min. Po upływie tego czasu podzieli na 2 -3 części. Podsypać delikatnie mąką i bardzo cienko rozwałkować. Wycinamy kółka np szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy. Ciężko mi powiedzieć ile dokładnie farszu nam jest potrzeba. Czasami mi starcza ta ilość, czasami improwizuję np z owocami, dżemem...


300 g sera białego

cukier waniliowy

cukier

1 jajko

można dodać jeszcze np rodzynki


Ser zemleć w maszynce do mięsa, można przepuści przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec dodać całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe.



200 ml wina czerwonego u mnie czerwone wino Celebro

cukier lub miód

skórka z cytryny

4 szt goździków

kardamon mielony

imbir

cynamon

ok100 g malin


Sos zaczynamy robić od typowego grzańca. Czyli wlewamy wino do garnka, słodzimy je do smaku miodem bądź cukrem, dodajemy odrobinę kardamonu, imbiru, skórkę otartą z ok połowy cytryny, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy redukując ilość wina. Trwa to ok 15 min na umiarkowanym ogniu. Dodajemy maliny Ja miałam mrożone i wrzuciłam 2 duże garście. Gotujemy kilka min do delikatnego zgęstnienia. Próbujemy i doprawiamy do smaku przyprawami (jeżeli jeszcze czegoś nam tu brakuje).
Przecieramy przez sito. Gotowy sos wylewamy na talerze i układamy nasze pirogi.
Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 09.10.2013 13:58
Fajne te pierogi :)
Jadwiga/Jaga85 08.10.2013 22:09
Wyglądają super
Kolorowa 08.10.2013 22:04
łady kształt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak