Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne pulpeciki z indyka
- 50dag mielonego mięsa z indyka
- jajko
- kilka łyżek mąki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 kostka bulionowa
- pęczek koperku
- sól , pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- 1 łyżka bułki tartej
Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, przyprawą i ewentualnie do smaku solą i pieprzem .Odłożyć do lodówki na 15 min. Z masy uformować nieduże pulpety. Obtoczyć je w mące. W rondlu zagotować trochę więcej niż 0,5 l wody, wrzucić kostkę bilionową (drobiową albo warzywną). Do wrzątku włożyć pulpety (jeśli jest za mało płynu to dolać wody - tak, aby były przykryte pulpety) i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 20min. Wyjąć pulpety na talerz. Łyżkę mąki wymieszać z 3-4 łyżkami wody, wlać do wywaru, w którym gotowały się pulpety i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać koperek i włożyć z powrotem pulpeciki, wymieszać i gotować ok. 2-3 min. Śmietanę zahartować i wlać do sosu z pulpetami - nie gotować. Podawać gorące z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Smacznego!