Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne pulpeciki z indyka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z indyka 500 gram
jajko 1 szt.
mąka pszenna kilka łyżek
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku
koperek 1 pęczek
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
śmietana 12% 2 łyżki
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne pulpeciki z indyka

Składniki:
- 50dag mielonego mięsa z indyka
- jajko
- kilka łyżek mąki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 kostka bulionowa
- pęczek koperku
- sól , pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- 1 łyżka bułki tartej



Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, przyprawą i ewentualnie do smaku solą i pieprzem .Odłożyć do lodówki na 15 min. Z masy uformować nieduże pulpety. Obtoczyć je w mące. W rondlu zagotować trochę więcej niż 0,5 l wody, wrzucić kostkę bilionową (drobiową albo warzywną). Do wrzątku włożyć pulpety (jeśli jest za mało płynu to dolać wody - tak, aby były przykryte pulpety) i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 20min. Wyjąć pulpety na talerz. Łyżkę mąki wymieszać z 3-4 łyżkami wody, wlać do wywaru, w którym gotowały się pulpety i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać koperek i włożyć z powrotem pulpeciki, wymieszać i gotować ok. 2-3 min. Śmietanę zahartować i wlać do sosu z pulpetami - nie gotować. Podawać gorące z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 04.10.2013 22:22
pyszny i zdrowy obiadek
babajaga1969 02.10.2013 16:01
pyszne, lubię pulpeciki
sylwia_mc 02.10.2013 15:50
bardzo lubię mięso z indyka, a pulpeciki pierwsza klasa
pati100015 02.10.2013 14:29
Dziękuję doradcom za cenne wskazówki - dzięki nim moja rodzinka miała wczoraj pyszny obiadek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak