Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet tradycyjny z grzybami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 50 dag
cielęcina 50 dag
królik 1/2 tuszki
wątróbka drobiowa 30 dag
marchewka 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
grzyby suszone 1 garść
seler 1/2 sztuki
kajzerka 1 sztuka
jajko 5 sztuk
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 7-8 sztuk
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet tradycyjny z grzybami

Kroki postępowania

1
Wieprzowe mięso i cielęcinę i tuszkę królika umyć zalać zimną wodą dodać marchewkę ,seler przyprawy i całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. Do gotującego się wywaru dodać pod koniec wątróbkę i gotować około 7 minut. Mięso wyjąć zostawić do przestygnięcia i jeszcze ciepłe obrać od kości.
Krok 1 - Pasztet tradycyjny z grzybami foto
2
Grzyby namoczyć ,ugotować odcedzić i wycisnąć. Obrane mięso i grzyby oraz cebulę zmielić dwa razy przez maszynkę o drobnym sitku,dodać namoczoną wcześniej w wodzie kajzerkę wbić jajka, dodać gałkę muszkatołową, posolić do smaku dodać mielony pieprz i dokładnie wyrobić masę .Gdyby okazała się za sucha dolać troszkę wywaru z gotującego się mięsa.
Krok 2 - Pasztet tradycyjny z grzybami foto
3
Podłużną wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić wyłożyć masę mięsną lekko ubić i posypać pasztet suszoną bazylią . Piec około 50-60 minut w temp 180*
Smacznego!
Krok 3 - Pasztet tradycyjny z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 27.12.2015 10:40
Lubię taki pasztet, często go robię, bo mam dużo suszonych grzybów.
gosia561 11.05.2014 17:16
niezły pasztecik
Konczi 03.10.2013 16:05
fantastyczny pasztet
IwonaDD 03.10.2013 15:30
wygląda przepysznie
everay 03.10.2013 14:36
pysznie wygląda
sylwia_mc 03.10.2013 14:25
wygląda super
Anna169Hosz 03.10.2013 12:51
Zapowiada się bardzo smacznie !
jasiek 03.10.2013 11:39
zrobię z tegorocznych zbiorów
Pietruszka 03.10.2013 11:16
domowy pasztet jest najlepszy
Janina 03.10.2013 11:04
Świetny przepis;)
msmors 03.10.2013 11:00
smaczny pasztecik
gosia47-47 03.10.2013 10:46
mniam mniam i jeszcze raz mniam :D
Magula 03.10.2013 09:55
świetny przepis, zostawiam smaczne
bogusia19 03.10.2013 09:27
bardzo lubię
ana1 03.10.2013 09:09
smakowity pasztet
Mniam 03.10.2013 09:00
Z tylu rodzajów mięsa i grzybków na pewno przepyszny.
joanna30 03.10.2013 08:50
Pychota :)
dodi 03.10.2013 08:23
przepyszny ten pasztecik
adelajda 03.10.2013 08:10
domowy najlepszy !
w mojej kuchni 03.10.2013 08:07
smaczne i domowy pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak