Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem bananowo-jabłkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
banan 1 kg
cytryna 1
cukier 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem bananowo-jabłkowy

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć do dużego garnka, skropić cytryną i zasypać 20 dkg cukru. Zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu aż zmiękną i rozpadną się na małe kawałki.
Następnie dodać pokrojone w plasterki banany i dosypać resztę cukru.
Gotować aż dżem osiągnie odpowiednią gęstość. Przełożyć do słoików.
Wstawić do ciepłego piekarnika na około 20-30 minut. Zostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

6zer
6zer 03.10.2013 12:10
wygląda apetycznie
Aida 03.10.2013 11:53
jest naprawdę super! i idealny np do naleśników, albo pancakesów :)
nogawkuchni 03.10.2013 11:51
Nigdy jeszcze nie jadłam takiego dżemu,ale patrząc po składnikach z pewnością jest pyszny,ciekawa propozycja i przydatny przepis.
sylwia_mc 03.10.2013 11:50
ciekawe połączenie
Marta1986 03.10.2013 11:49
smaczny dżem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak