Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z warzywami i kurczakiem na ostro
Ryż z warzywami i kurczakiem na ostro to przepis dla tych, którzy lubią pikantne potrawy. Jeśli ta ostrość dania jest dla Was zbyt mocna, możecie zredukować nieco proporcje przypraw. Użyjcie do dania ulubioną kompozycję warzyw na patelni.
Kroki postępowania
Pierś z kurczaka kroimy w średnie kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Do rozgrzanego oleju wrzucamy wcześniej pokrojoną pierś. Doprawiamy ją 1 łyżeczką przyprawy kebab-gyros, jedną łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą papryki ostrej oraz szczyptą pieprzu ziołowego. Pierś smażymy na wolnym ogniu około 4min od czasu do czasu mieszając.
Do rondelka z gotującą się wodą, wrzucamy dwie saszetki ryżu (200 gramów), wodę solimy według uznania. Ryż gotujemy pod przykryciem około 8 minut.
Po ugotowaniu ryżu, odcedzamy go pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą (aby nie ostygł). Przekładamy do miseczki i dodajemy do niego 2 łyżeczki curry, wszystko mieszamy.
Na talerzu układamy (według uznania); ryż, kurczaka oraz warzywa.
Smacznego!