Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa z dyni z serem pleśniowym
Na patelnię wlewam oliwę, rozgrzewam, a następnie dodaję pokrojoną cebulę i smażę do lekkiego zrumienienia.
Zawartość patelni przekładam do garnka z dynią i wlewam pozostały bulion. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnej tarce imbir, listki świeżego oregano, tymianek i obrane i pokrojone jabłka. Całość doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę gotuję.
Zdejmuję garnek z ognia i doprawiam zupę solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz ostrą papryką. Zupę miksuję blenderem na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewam więcej gorącego bulionu lub wody.
Zupę podaję z porcją pokruszonego sera z niebieską pleśnią.
*zamiast bulionu wołowego można użyć bulion warzywny lub drobiowy