Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ślimaczki.
FARSZ:
2 cebule
100 g wędzonego boczku
100 g sera żółtego
100 g sera Feta
1 łyżka oliwy
świeże zioła lub prowansalskie suszone
keczup do posmarowania ciasta
Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony drobno boczek i wysmażyć. Przestudzić. Dodać pokrojony ser i pokruszoną Fetę .
Do miski malaksera wsypać przesianą mąkę, proszek, sól, dodać posiekane masło i mieszać na niskich obrotach do uzyskania grudek. Wlać mleko i wyrobić jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na cienkie kwadraty 30x30cm.
Ciasto posmarować keczupem, rozłożyć farsz, posypać ziołami i zwinąć w rulon.
Rulon pokroić na 2-centymetrowe kawałki ,lekko spłaszczyć, posmarować jajkiem i ułożyć na blaszce w niedużej odległości. Piec w temp. 200 stop.,15 min.
Ślimaczki są smaczne również następnego dnia ,na zimno. Wg mnie nawet lepsze, chociaż mniej kruche.