Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone pomidory

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory Lima 2 kg
chrzan korzeń
koper
czosnek
woda 1 1/2 l
sól 2 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone pomidory

Pomidory przekładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika (litrowego) dajemy po 2 ząbki czosnku, baldach kopru, kawałek chrzanu. Wodę gotujemy, dodajemy sól. Tak przygotowaną solanką zalewamy pomidory (nie zalewamy ich do pełna, gdyż podczas kiszenia nieznacznie zwiększą swą objętość). Słoiki zakręcamy i odstawiamy. Świetne pomidory do zupy pomidorowej!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak