Przepis i sposób przygotowania na: Ser ricotta na sposób włoski
* Ocet winny dodany do płynu (ilość ok.1-1,5% w stosunku do płynu) ma zakwasić całość - tradycyjnie nie odstawia się wcześniej mleka do skwaszenia, bo ricotta zmieni smak, a powinna być słodka i łagodna, o małej wręcz niewyczuwalnej kwasowości - to różni ją od naszego twarogu.
Sposób przygotowania ricotty:
-------------------------------------------
Serwatkę zagotować tylko do chwili zawrzenia, dodać sól, zdjąć garnek z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temp. 38-40*C. Dodać ocet winny, dokładnie wymieszać, a następnie wlać mleko o temperaturze pokojowej i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-3 godzin w najcieplejsze miejsce.
Całość podgrzewać stopniowo, aż wytrąci się wyraźny miękki skrzep - wyłączyć płomień pod garnkiem, nakryć garnek pokrywką i pozostawić do ostygnięcia do temp. pokojowej - następnie można wynieść w najchłodniejsze miejsce.
Wybrać ściętą masę na sito wyścielone kilkoma warstwami gazy i pozostawić do wstępnego odcieknięcia. Następnie gazę owinąć możliwie ciasno wokół masy serowej, nakryć małą pokrywką lub odwróconym talerzykiem i obciążyć np.torebkami z solą. Im większy nacisk, tym więcej płynu odcieknie i bardziej zwarty ser powstanie.
Gotowy ser ricotta (o odpowiedniej twardości) włożyć do lodówki, jeśli ma być spożywany w naturalnej postaci.
Jest też kilka innych sposobów na jego utrwalenie - wędzenie, suszenie, solenie, pieczenie.
*** Można też proces zakwaszania nieco odwrócić i dolać mleko do chłodnej serwatki, razem podgrzać nie dopuszczając do wrzenia, a na koniec wlać ocet winny i mieszać, aż wytrąci się skrzep. Następnie pozostawić do ostygnięcia, schłodzić, odsączyć i odcisnąć jak powyżej.