Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki z pieczarkami - w cieście francuskim

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
pieczarki 1/2 kg
cebula 1 duża
Pieprz biały mielony Prymat mielony
Sól czosnkowa jodowana Prymat
ciasto francuskie 400 g
olej
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 5-6 szt.
chili
jałowiec szczypta mielony
kminek 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki z pieczarkami - w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych, kminku, ziela angielskiego - odlać, ostudzić.

Cebulę posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę i razem przesmażyć.

Pieczarki obrać, utrzeć na największych oczkach tarki, przełożyć na patelnię, lekko posolić i dusić, aż puszczą sok i odparują. Połączyć z kapustą - doprawić pieprzem białym i ziołowym, zmielonym jałowcem, chili oraz solą. Farsz wstawić do lodówki.
Krok 1 - Kapuśniaczki z pieczarkami - w cieście francuskim foto
2
Ciasto francuskie rozwałkować dość cienko, lekko podsypując mąką, formując prostokąt, a następnie przeciąć wzdłuż na dwa szerokie paski.
Krok 2 - Kapuśniaczki z pieczarkami - w cieście francuskim foto
3
Na każdym kawałku ciasta ułożyć farsz, rozsmarować równą warstwą, zlepić wzdłuż długiego boku, a następnie podłożyć miejsce sklejenia pod spód, formując wałeczek.
Krok 3 - Kapuśniaczki z pieczarkami - w cieście francuskim foto
4
Pokroić w niewielkie kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Krok 4 - Kapuśniaczki z pieczarkami - w cieście francuskim foto
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 200-220*C aż kapuśniaczki nabiorą rumianej barwy.
Krok 5 - Kapuśniaczki z pieczarkami - w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.05.2014 12:46
A mnie jałowiec jakoś kojarzy się świetnie z kapustą kiszoną, kapuśniakiem, bigosem - stąd ten dodatek i tutaj :)
mirecka12 05.02.2014 13:55
takiego połączenia jeszcze nie jadłam ale wygląda pysznie
Alex_M 17.01.2014 11:44
bardzo lubię :)
pierniczkowo 12.10.2013 10:35
uwielbiam kapuśniaczki, ale z jałowcem jeszcze nie robiłam :)
Konczi 12.10.2013 09:11
wyglądają super
KasiaK90 12.10.2013 09:03
o rany;) uwielbiam!
Stenka 12.10.2013 07:54
pięknie wyglądają
w mojej kuchni 11.10.2013 23:02
smakołyki pyszne...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak