Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z dyni

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 500 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z dyni

Z dyni usuwamy środek z pestkami i obieramy skórę. (Chociaż obranie skóry nie jest konieczne, bo można to również zrobić po upieczeniu). Tak przygotowaną dynię kroimy najpierw na plasterki, a później w kostkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można delikatnie doprawić solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 35 minut. Dynia musi być miękka. Następnie dynię miksujemy i przekładamy na sitko i zostawiamy na nim, aby usunąć nadmiar wody. Taki mus wykorzystujemy do wypieków i dań z dyni. Z tej ilości wychodzi ok szklanka musu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danost 24.10.2013 22:56
Ja na takim musie robię zupy kremowe
Magula 24.10.2013 21:23
Pyzo jak kto woli, po upieczeniu też można usunąć skórę, bardzo łatwo schodzi. Ja lubię obrać przed pieczeniem, nie muszę wówczas czekać aż dynia ostygnie po upieczeniu.
SmacznaPyza 23.10.2013 19:07
zdecydowanie lepiej nie męczyć się z obieraniem przed pieczeniem...
Kasnaj 23.10.2013 18:04
Fajny mus do mięsa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak