Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pazur Tygryska

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
jaja 6 szt
margaryna 1 szt
cukier 1 szkl
kakao 2 łyżki
dżem 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 2,5 szkl
żółtko jajek 3 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 1 szkl
margaryna 300 gram
kokos 200 gram
mleko 1 szkl
herbatniki
masa krówkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pazur Tygryska

Kroki postępowania

1
Margarynę , kakao , cukier oraz 5 łyżek wody roztopić.
Krok 1 - Pazur Tygryska foto
2
Roztapianą masę zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Pazur Tygryska foto
3
Zimną masę zmiksować z dżemem czarna porzeczka lub śliwkowym oraz żółtkami.
Krok 3 - Pazur Tygryska foto
4
Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Krok 4 - Pazur Tygryska foto
5
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 5 - Pazur Tygryska foto
6
Ubite białka wymieszać z masą czekoladową.
Krok 6 - Pazur Tygryska foto
7
Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50 minut w temp 180 stopni.
Krok 7 - Pazur Tygryska foto
8
2 szkl mleka zagotować, w 1/2 szkl mleka rozmieszać żółtka , mąkę pszenną , ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka ugotować budyń i ostudzić.
Krok 8 - Pazur Tygryska foto
9
1 szklankę mleka zagotować i wrzącym zalać kokos . Odstawić do ostygnięcia.
Krok 9 - Pazur Tygryska foto
10
Miękką margarynę utrzeć na gładką masę.
Krok 10 - Pazur Tygryska foto
11
Następnie dodać zimny budyń,
Krok 11 - Pazur Tygryska foto
12
oraz zimny kokos. Masę dobrze wymieszać.
Krok 12 - Pazur Tygryska foto
13
Na ciasto czekoladowe wyłożyć połowę masy .
Krok 13 - Pazur Tygryska foto
14
Na masę ułożyć warstwę herbatników
Krok 14 - Pazur Tygryska foto
15
Następnie rozsmarować masę krówkową
Krok 15 - Pazur Tygryska foto
16
i znowu ułożyć warstwę herbatników
Krok 16 - Pazur Tygryska foto
17
Na ostatniej warstwie herbatników rozsmarować resztę masy .
Krok 17 - Pazur Tygryska foto
18
Przykryć drugim ciastem i polać polewą.
Krok 18 - Pazur Tygryska foto
19
Ciasto Pazur Tygryska.
Krok 19 - Pazur Tygryska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jussta 25.10.2013 17:46
pyszne ciacho
teresa18 24.10.2013 19:36
trochę pracy ale jaki efekt
Andrzej8 24.10.2013 19:05
super sprawa
dodi 24.10.2013 12:09
dzięki za odpowiedź
Justyna92 24.10.2013 10:55
dodi : można zrobić tak i tak jak komu wygodniej :)
dodi 24.10.2013 10:18
czy to ciasto się piecze na jednej blaszce i potem kroi na pół, czy może dzieli się na dwie części i wylewa na dwie blachy?
Cranberry 24.10.2013 10:14
Pyszności :)
Monia 24.10.2013 09:50
Ale smakowite, mniam :D
dagmara020 24.10.2013 09:23
to co lubią tygrysi najbardziej:)
Aga-25 24.10.2013 08:13
pyszne jest ekstra
Agnieszka-87-25 24.10.2013 08:03
fajne masz ciasta
monisia1977 24.10.2013 06:29
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak