Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwajcarskie ciasto migdałowo - wiśniowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
sól 1 szczypta
masło 80 g
serek homogenizowany 125 g
wiśnie 850 g
mielone migdały 2 łyżki
śmietana 30% 250 g
jaja 3 szt
cukier 1 łyżka
cukier wanilinowy 2 op
tłuszcz do formy
migdały płatki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szwajcarskie ciasto migdałowo - wiśniowe

Mąkę i szczyptę soli wsypujemy do miski. Dodajemy masło starte na tarce i wyrabiamy rękami. Dodajemy 2 łyżki wody i serek. Wyrabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Wiśnie myjemy, drylujemy.

rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Smarujemy okrągłą formę (26cm) tłuszczem, wyklejamy ciastem, formujemy wysokie brzegi. Nakłuwamy spód widelcem. Chłodzimy w lodówce ok 5 min.

Miksujemy śmietanę z cukrami . Ciasto posypujemy mielonymi migdałami i wykładamy wszystkie wiśnie. Zalewamy śmietaną i pieczemy ok 1 godzinę.

Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy placek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 26.12.2013 22:00
rewelacja po prostu
rjustysia 17.11.2013 22:18
po prostu wow!!!
Ziabela 14.11.2013 11:43
cudowne połączenie smaków
Małgorzata9 24.10.2013 20:35
pysznie wyglądają
kasienka23 24.10.2013 19:42
ciasto świetne aż ślinka cieknie:)
Wiesława1 24.10.2013 19:03
fantastyczne
IwonaDD 24.10.2013 16:50
wygląda kusząco
malaczarna23 24.10.2013 15:56
b, smaczne ciasto
jasiek 24.10.2013 15:44
doskonałe jest to ciasto
dwa pokoje z kuchnią 24.10.2013 15:42
dobre zestawienie smaków
bogusia19 24.10.2013 15:23
super wyglada
idealme 24.10.2013 14:41
ale to musi być dobre :D
sasanka 24.10.2013 14:35
Wygląda rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak