Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki ze śliwką z orzechami
Ciasto dajemy do miski przykrywamy i wstawiamy do lodówki,aby je schłodzic.
Orzechy mieszamy z cynamonem i miodem.
Śliwki myjemy przecinamy na pół wyjmujemy pestki a w wolne miejsce wkładamy przygotowane orzechy.
Ciasto mozna tez zrobić wieczorem dnia poprzedniego.
Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie ,kroimy w trójkąty ,na szerszym koncu dajemy śliwkę z nadzieniem i zwijamy w rogalik.Mozna tez sobie robienie rogali ulepszyć robiąc rogaliki rogalomanią.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Rogaliki mozna lekko posmarować wodą .Blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-35 minut na ładny kolor 150 st termoobieg.Upieczone rogaliki mozna posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem z cukru pudru albo zostawić jak były upieczone
POLECAM ! ! !!