Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wawelskie
Kroki postępowania
Z podanych składników robimy ciasto .Najpierw wszystko siekamy nożem , potem szybko zagniatamy i wkladamy do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto ma mieć lużną konsystencję .
Ciasto: | |
mąka | 300 g |
masło | 200 g |
żółtko jajek | 4 |
cukier puder | 100 g |
śmietana | 3 łyżki |
proszek do pieczenia | 1 łyżka |
cukier wanilinowy | 1 |
Krem: | |
cukier puder | 4 łyżki |
żółtko jajek | 4 |
mąka pszenna | 2 łyżki |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
cukier wanilinowy | |
mleko | 1/2 l |
masło | 250 g |
sok z cytryny | |
Poza tym: | |
białko | 4 |
cukier | 2 łyżki |
dżem | |
bakalie | 1 szkl |
bita śmietana |
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: