Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

5.0
(41)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika. Pyszne danie w aksamitnym sosie pomidorowym na bulionie z koncentratem pomidorowym i keczupem.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 gramów
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
bulion 1/2 litra
koncentrat pomidorowy 1 1/2 łyżki
ketchup 1 1/2 łyżki
mąka 1 duże łyż.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika - danie obiadowe dla małych i dużych. W przepisie zostało użyte mięso mielone wieprzowo-wołowe. Ale można te klopsiki zrobić z mięsa wołowego lub drobiowego. Jeśli nie masz koncentratu, możesz użyć passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki. Upieczone pulpeciki można posypać startym serem żółtym.

Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika:

1
Mięso mielone wrzucić do miseczki, dodać szczyptę soli, pieprzu, bazylii oraz jajko, wymieszać dokładnie. Do masy dodać łyżkę bułki tartej i ponownie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt "rozlatująca się", dodać kolejną łyżkę bułki tartej.
Krok 1 - Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika foto
2
Z masy formować pulpeciki i układać je w naczyniu do zapiekania.
Krok 2 - Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika foto
3
W rondelku podgrzać (ale nie zagotować!) bulion. W malutkiej miseczce dokładnie wymieszać koncentrat, ketchup, mąkę i szczyptę cukru (złagodzi ostrość ketchupu). Można również dodać 1 - 2 łyżkę zimnej wody i ponownie wymieszać.
Krok 3 - Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika foto
4
Dodać "pastę" do bulionu, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Teraz według uznania i gustu można dodać koncentrat, ketchup lub bardziej zagęścić :) Podgrzewać jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje i wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Krok 4 - Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika foto
5

Gotowym sosem zalać surowe pulpeciki. Nagrzać piekarnik do około 180 stopni i wstawić do niego naczynie z pulpecikami.

Krok 5 - Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika foto
6

Danie powinno być gotowe po ok. 35-40 minutach, ale jest to zależne od wielkości naszych pulpecików. Najlepiej po tym czasie spróbować jednego z nich i ewentualnie przedłużyć ten czas. Na 5 minut przed końcem pieczenia, danie posypać startym żółtym serem. Serwować na gorąco z ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz ulubioną surówką :)

Krok 6 - Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika foto

Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika to jeden z Waszych ulubionych przepisów. Jest jeszcze kilka, równie popularnych:

PULPECIKI CIELĘCE 

PULPETY Z KAPUSTĄ W SOSIE POMIDOROWYM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 28.10.2013 13:57
pyszne pulpety
Bernadeta1 24.10.2013 22:14
na pewno są bardzo smaczne
Doriss 23.10.2013 20:05
Te pulpety są świetne!
Smaczna_B 22.10.2013 19:04
jak najbardziej e sosie pomidorowym:)
gibli 22.10.2013 10:36
są dobre:)
Megg 21.10.2013 18:08
smaczne pulpeciki na obiad
adelajda 21.10.2013 16:01
na pewno pycha !!!!
Gracer 21.10.2013 16:00
muszą być bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak