Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki - trafione, zatopione.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 50 dag
drożdże 7 dag
mleko ciepłe 0,5 szklanka
cukier 1 łyżka
masło 250 g
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki - trafione, zatopione.

Przepis pochodzi od mojej Teściowej, która obecnie ma 96 lat .Wspaniałe rogaliki pamiętam od momentu poznania mojej Gizeli, a było to 45 lat temu. Ponieważ przepis jest prosty i ciekawy, a rogaliki wyśmienite to dzisiaj prezentacja ich wypieku.

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu z wodą.
Czekamy ,aż kula wypłynie .Trwa to różnie ,od pół do jednej godziny. Wyjęte ciasto należy rozwałkować .Ja robię kilka kulek ,każdą wałkuję w koło , dzielę na 8 trójkątów .Każdy trójkąt smarujemy dobrymi powidłami śliwkowymi , zwijamy w rogalik i smarujemy jajkiem.
Pieczemy w temp.180 stop. około 15 min ,aż się zrumienią. Ja pod koniec włączam nawiew. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

viperek2012
viperek2012 11.02.2014 13:03
Uwielbiam takie rogaliki :)
Gabi44 29.10.2013 16:34
Wspaniałe są takie rogaliki.
Beata999 27.10.2013 12:42
Pozdrowienia dla Teściowej.Pamiętam takie topione ciasto ,nie robiłam już dawno. Dzięki za przypomnienie przepisu.
Megg 22.10.2013 10:54
smaczne takie drożdżowe rogaliczki
Ania321 22.10.2013 09:37
chętnie bym sobie teraz zjadła takiego pysznego rogalika :)
Luki 22.10.2013 08:31
pyszniutkie rogaliczki
Wiesława1 22.10.2013 08:22
Świetne do porannej kawki
Ankha 22.10.2013 08:09
Uśmiecham się do tego przepisu..toż to smak dzieciństwa :)
Konczi 22.10.2013 08:07
uwielbiam takie rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak