Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )
Kroki postępowania
Na końcu wychodzi ok. 2,5-3 szklanek mocnego , esencjonalnego barszczu - jak na moje potrzeby zupełnie to wystarcza.
Podawać czysty do popicia lub z uszkami, krokietami, pasztecikami- jak kto lubi.
Trochę poplątane to gotowanie ale za to nie zmarnowałam ani włoszczyzny ani wywaru z jej gotowania - a jak się pamięta wcześniej że przy okazji robienia jednego możemy zrobić coś drugiego to nie komplikuje nam to sprawy.
* Zakwas -- ( przepis ,, Zakwas na barszcz czerwony inaczej " ) zrobiłam tydzień wcześniej
** Wywar warzywny gotowałam przy okazji robienia galarety z kurczaka tym razem nietypowo bo chciałam mieć od razu warzywa na sałatkę , wywar do barszczu no i wywar z warzyw do galarety: Nastawiłam 6 marchewek, 1 dużą pietruszkę, 1/4 selera, 1/2 pora, 2 cebule w 3 szklankach lekko osolonej wody i gotowałam 30 minut. Wyjęłam warzywa i zostawiłam na sałatkę ( po odrzuceniu pora i cebuli). Odlałam szklankę wywaru do barszczu a 2 szklanki użyłam do galarety ( dolałam 3 szklanki wody , włożyłam kurczaka i ugotowałam) .
*** Moczyłam , a potem gotowałam garść grzybów suszonych w 3/4 szklanki wody do miękkości ( po ugotowaniu zostało 1/2 szklanki płynu który zamroziłam a dziś wyjęłam i dodałam do barszczu)
****Buraczki odcedzone z wywaru utrzeć w Rozdrabniaczu lub blenderem na drobno i zamrozić w porcjach . Przydadzą sie do zmieszania z chrzanem , dodania do barszczu ukraińskiego lub zrobienia jarzynki z buraczków zasmażanych .