Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 5 sztuk
zakwas buraczany 1 szklanka
wywar warzywny 1 szklanka
wywar z gotowania grzybów 1/2 szklanki
woda 1,5 szkloanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuki
sól 1 do smaku
cukier 1 do smaku
pieprz mielony 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )

Kroki postępowania

1
Obrać buraki. Umyć i pokroić w cienkie plastry.
Krok 1 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
2
Zalać wodą . Dodać listki laurowe, ziele angielskie , pieprz , szczyptę soli i cukru.
Krok 2 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
3
Gotować na małym gazie godzinę.
Krok 3 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
4
Ugotować wywar z warzyw
Krok 4 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
5
Przecedzić go i dodać do gotujacych się buraków.
Krok 5 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
6
Przecedzić **** wywar z buraków.
Krok 6 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
7
Odłożyć buraki na bok.
Krok 7 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
8
Dodać wywar z grzybów. Zagotować.
Krok 8 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
9
Wlać zakwas . Podgrzać- pod żadnym pozorem już nie gotować już bo straci kolor.
Krok 9 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
10
Podgrzać- pod żadnym pozorem już nie gotować już bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem ( ale raczej cukrem nie będzie trzeba bo wywar z buraków jest aż słodki) .
Na końcu wychodzi ok. 2,5-3 szklanek mocnego , esencjonalnego barszczu - jak na moje potrzeby zupełnie to wystarcza.
Podawać czysty do popicia lub z uszkami, krokietami, pasztecikami- jak kto lubi.
Trochę poplątane to gotowanie ale za to nie zmarnowałam ani włoszczyzny ani wywaru z jej gotowania - a jak się pamięta wcześniej że przy okazji robienia jednego możemy zrobić coś drugiego to nie komplikuje nam to sprawy.

* Zakwas -- ( przepis ,, Zakwas na barszcz czerwony inaczej " ) zrobiłam tydzień wcześniej
** Wywar warzywny gotowałam przy okazji robienia galarety z kurczaka tym razem nietypowo bo chciałam mieć od razu warzywa na sałatkę , wywar do barszczu no i wywar z warzyw do galarety: Nastawiłam 6 marchewek, 1 dużą pietruszkę, 1/4 selera, 1/2 pora, 2 cebule w 3 szklankach lekko osolonej wody i gotowałam 30 minut. Wyjęłam warzywa i zostawiłam na sałatkę ( po odrzuceniu pora i cebuli). Odlałam szklankę wywaru do barszczu a 2 szklanki użyłam do galarety ( dolałam 3 szklanki wody , włożyłam kurczaka i ugotowałam) .
*** Moczyłam , a potem gotowałam garść grzybów suszonych w 3/4 szklanki wody do miękkości ( po ugotowaniu zostało 1/2 szklanki płynu który zamroziłam a dziś wyjęłam i dodałam do barszczu)
****Buraczki odcedzone z wywaru utrzeć w Rozdrabniaczu lub blenderem na drobno i zamrozić w porcjach . Przydadzą sie do zmieszania z chrzanem , dodania do barszczu ukraińskiego lub zrobienia jarzynki z buraczków zasmażanych .
Krok 10 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto
11
Ułatwiłam sobie pracę nad barszczem - gotowałam etapami : albo wcześniej albo jednocześnie z inną potrawą . Stąd zamiast wrzucić wszystko do garnka na raz - odlewam , przelewam, wyciągam z zamrażalnika .To trochę dla tego , że gotuję małe porcje dla 2 osób , a po drugie szkoda mi marnować produkty jak mam czas i możliwości by temu zapobiec. Ale za to jaki barszcz wyszedł - pychotka .
Krok 11 - Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 02.11.2013 15:56
rewelacja przpis!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak