Przepis i sposób przygotowania na: Czarcie pierogi
Kroki postępowania
Mąkę podzielić na 2 części i wsypać do 2 misek , lekko osolić .
Najpierw do pierwszej wlać połowę wrzątku zabarwionego mocno czerwonym barwnikiem i ostrożnie wyrabiać ciasto ( początkowo jest bardzo gorące ) . Jak już jest wyrobione zawinąć w folię spożywczą by nie wyschło .
Każdy rodzaj ciasta podzielić na 10-12 części .Rozwałkowywać i dużym kubkiem wykrawać krążki . Nakładać farsz z kaszanki ( po łyżeczce ) i zlepiać pierogi ( z bardzo szerokim płaskim brzegiem ).Układać na omączonej tacce . Jak już zlepimy wszystkie pierogi wycinamy nożyczkami na brzegach pierogów ,, czarcie grzebienie ,, .
Pierogi gotujemy w 2 partiach - najpierw czerwone , a potem czarne po 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmujemy delikatnie łyżka cedzakową i odkładamy na szeroką patelnie na wytopione skwarki .Przykrywamy by nie ostygły .
Podajemy układając kontrastowo - czarny-czerwony - polewając skwarkami i posypując szczypiorkiem.
Jest to oczywiście zabawa -te same pierogi można zrobić nie barwiąc ciasta i zlepiając je jak zwykłe pierogi- smakować będą tak samo . Tyle , że tu efekt wizualny jest bardzo ciekawy .